K.I.D.S. centar za djecu oboljelu i izliječenu od raka

K.I.D.S. centar za djecu oboljelu i izliječenu od raka

Proces liječenja i oporavka djece i mladih oboljelih i izliječenih od raka, posebno za vrijeme pandemije COVID-19 koja je uveliko oslabila sisteme zdravstvene i socijalne zaštite, unaprijedilo bi postojanje Dnevnog centra za psihosocijalnu pomoć i podršku, edukaciju i rehabilitaciju.

K.I.D.S. centar za djecu oboljelu i izliječenu od raka bio bi sigurno mjesto i mirna “luka “ u kojoj će djeca koja dolaze na redovne liječničke kontrole i koji čekaju svoje termine, moći kvalitetno provoditi vrijeme na toplom i sigurnom mjestu po njihovo zdravlje uz širok spektar aktivnosti koje su prilagođene uzrastu i interesovanju djece, čime će zaboraviti strah od svake nove kontrole koje su često praćene bolnim i teškim procedurama.

Misija i vizija K.I.D.S. centra su:

K – Kancer free zona za oporavak duše i tijela.

I – Inkluzija djece oboljele i izliječene od raka.

D – Društvena briga o djeci oboljeloj i izliječenoj od raka kroz rehabilitaciju i resocijalizaciju.

S – Suport (psihološki, okupacioni, edukativni, razvojni).

K.I.D.S. Centar namijenjen je i djeci koja su usljed dugotrajnog i mukotrpnog liječenja izgubila socijalne kontakte i čije je mentalno zdravlje narušeno, ili koja nisu u mogućnosti ići na logopedske, fizikalne ili druge tretmane u ordinacije za veliki protokol pacijenata. Osoblje Udruženja sa desetogodišnjim iskustvom u radu sa ovom izuzetno osjetljivom društvenom skupinom, uz pomoć drugih stručnih osoba u skaldu sa potrebama korisnika Centra, pružati će im adekvatnu savjetodavnu i psihosocijalnu podršku, okupaciju, edukaciju te će osmišljavati brojne razvojne i društvene programe (individulane i zajedničke) pomoći i podrške.

Realizacijom mnogobrojnih aktivnosti K.I.D.S. centar će raditi na poboljšanju fizičkih i mentalnih funkcija i osnaživanju za socijalnu rehabilitaciju i reintegraciju djece. Kroz navedene ali i niz drugih struktuiranih aktivnosti u okviru Centra koje bi bile usmjerene ka razvitku potrebnih i praktičnih vještina neophodnih za oporavak, izliječenje te na kraju i svakodnevni život, podsticali bi razvoju dječijeg oporavka, ozdravljenja i samostalnosti nakon raka te unapređenju narušenih socijalnih, kognitivnih i fizičkih vještina.

Jedan od posebnih zadataka našeg centra je učiniti djeci i mladima do 18.godina boravak sigurnim i prijatnim, posvetiti im pažnju te programske sazdržaje prilagoditi uzrastu, interesovanjima ali i potrebama djece i mladih.

Centar bi predstavljao mjesto gdje mogu kroz sadržajan boravak i uz aktivnosti učiti kroz igru, otkrivati svijet iz kojeg ih je teška bolest otrgla, spajati pokidane veze, upoznavati nove prijatelje te dobijati pomoć i podršku koja im je potrebna usključujući i neformalno obrazovanje koji bi im moglo pomoći da sutra kao mladi ljudi budu kompetentniji kako na tržištu rada tako i u svim drugim sferama života.

Poučeni iskustvom da kod nekih malignih oboljenja dolazi do privremenog ili trajnog oštećenja organizma koje zahtjeva dugotrajne rehabilitacijske, fizioterapeutske, te tretmane iz oblasti neuro robotike, Udruženje „PIPOL“ planira u narednom periodu realizovati i projekat Centra za neurorobotiku koji neće biti na usluzi samo djeci oboljeloj i liječenoj od raka nego i svim građanima BiH koji imaju zdravstvene probleme koji zahtijevaju tretmane najsavremenijim zdravstvenim i tehnološkom postignućima, zbog kojih pacijenti trenutno izdvajaju ogromne količine novca za liječenje u sličnim Centrima u regionu i inozemstvu. Cilj ovakvog projekta je prije svega obezbijediti

ovu vrstu usluge građanima unutar naše države, čime bi se značajno smanjili troškovi liječenja koje trenutno izdavajaju pacijenti kojima je potrebna ovakva vrsta usluge kao i fondovi zdravstvenog osiguranja.

Pored online platforme huManOST.ba ovaj projekat možete još podržati:

Uplatom putem pošte ili komercijalnih banaka

(*molimo vas da na uplatnom nalogu navedete naziv projekta za koji donirate novac)

Uplate iz BiH

33863 022 00 84 3330

UniCredit Bank dd Mostar

Ili donacijom ROBA, MATERIJALA ILI USLUGA koji nam mogu pomoći u realizaciji ovog projekta.

Pozivom na HUMANITARNI broj 090 291 006 donirate 2KM

* Usluga je dostupna za korisnike - BH Telecoma

ONLINE:

- Direktno putem PayPal naloga: udruzenje_pipol@hotmail.com 

Povezane novosti

Donatori

  • Belkisa Joldic
    28.04.2021 11:31:21
    EUR 50.00
  • Anoniman donator
    18.04.2021 11:36:13
    EUR 10.00